Uzbekiska erfarenheter -resan dit

Framöver i livet hade jag förmånen att besöka Uzbekistan. Här fanns inte den toalettkultur som vi har i västerland. Jag förstod på ett tidigt stadium att jag borde ha en rulle papper med mig när jag besökte toaletter, samt också med fördel en flaska desinfektionsmedel. 

73758-25

Resan dit företogs i en Hercules, vi satt som fåglar på en pinne längs långsidorna och strax framför knäna hade vi vår utrustning samt bilarna. Längst fram fanns en liten liten ho, med avloppsrör – en kissplats för män! Vi två kvinnor som var med var hänvisade till en lindrigt ren portapotti med förhängen av tunn, frasande presenning – inget frasande siden, alltså… Men har man inget annat att välja på, så… Man är bara glad att det är nummer ett man har behov av att göra, inte nummer två!
73758-24


En gammal bild

I min mammas gömmor hittade jag ett gammalt foto, som jag scannat in för att ev använda till scrapbooking. Baksidan på såna här gamla foton är vacker, med reklam för fotografen som tagit fotot. Jag sökte på Google, och fann en intressant historia bakom den fotograf som tagit just denna bild - John Wigstén i Bollnäs. Staden Bollnäs brann två gånger, 1883 och 1884.  John Wigstén gjorde en insats vid en av bränderna. Jag citerar från http://www.bollnas.se:
För att förbättra brandskyddet föreslog Landshövdingen att man borde inrätta en tjänst för brandredskapens vårdande och skyddande i kommunen. Detta är ursrunget till våra dagars räddningschef. Den förste brandchefen blev fotografen John Wigsten som hade haft sinnernärvaro nog att fotografera den brinnande staden när den brann för fullt och sedan deltagit i släckningsarbetet.

Kantänka ingen betungande uppgift när det inte fanns mer än ett fåtal byggnader kvar...!
En duktig fotograf var han i alla fall!

73758-22                73758-23

Från koja till slott på nåt vis...

I mina tidiga tonår, köpte mina föräldrar ett torpställe på landet där de senare bosatte sig. Min far, var väldigt intresserad av att renovera och fixa, och han hade måna idéer och visioner. Han köpte in ett f.d. dass som var rivningshotat, inte långt från mina farföräldrars hus i Skellefteå. Detta dass forslades till torpstället och stagades upp. Allt eftersom renoverades det och blev förvandlat från ett fyrahålsdass från 1800-talet till ett lusthus på 1900-talet! Här fick vi många sköna stunder, vid den sprakande egenhändigt murade öppna spisen. Efter dopp i den egenhändigt grävda och plastade poolen… Varje vårvinter var detta en självklar plats dit solen nådde och man kunde uppleva fjällkänslan.

73758-20Före...

Och efter!

73758-21


Dass eller grop? Varsågod och välj!

När vår son J var 12 år, cyklade klassen till Västanåfallet för att ha läger några dagar. Far följde med som stöd för klassen. Här gällde enkla vanor, tält och utedass. Sonen var inte helt överens med detta faktum och i vånda med sin nödighet uttalade han sig: jag är för fin för det!

Ja, så kan man ju säga! Men nöden har ju ändå ingen lag… Han omvärderade så småningom, när han gjorde lumpen och kom hem, vild i ögonen och berättade om vådliga bäckvandringar och toalettärenden i gropar… Allting går…!


Toa på sjön

Första året med segelbåt, en liten Viggen, var det en dålig sommar. Det regnade i stort sett hela sommaren. Men vi ville ju använda båten och jag behövde vänja mig vid båtlivet, jag som alltid varit landkrabba. Det var en härdande sommar, med gung i huvudet efter långa lutande seglatser i hård vind och regn. Vi hade en Porta-potti som fungerade bra, men som var besvärlig att använda under segling, när båten lutade. Och inte klarar jag mig i 5-6 timmar – självklart behövde jag kissa nånstans där i mitten… Jag förstod att starta proceduren i god tid, vilket var mycket förståndigt eftersom det var lager på lager med kläder som skulle skalas av. Ett segt blött regnställ, vindbyxor, långkalsonger, trosor, och så – huka över en hink med en tamp i handtaget! Allt detta skedde förstås i sittbrunnen eftersom jag var så dyblöt. Som jag skyndade mig! Det regnade i ryggslutet och kylde bra! Sedan proceduren med att dra på allt igen, medan hinken hölls i schack av maken. Därpå tog jag rodret, och han tömde hinken och sköljde ur den… Teamwork.


Toaletter jag besökt

Underligt tema… På begäran av en favoritsvägerska – kommer här: Toaletter jag besökt! Just en underlig begäran kan man tycka, men tänker man närmare på det hela så är det inte så konstigt. För hur det än är, så vill man att det basala ska fungera i alla ögonblick – åtminstone om man är född under den lyckliga stjärna som vi i västerlandet är… Vi är vana att gå in i ett avskilt rum, göra våra behov, och spola efter oss. Tvätta händerna (hmm, hur är det med det?) och sen gå vidare i vår vardag. Men så självklart är det ju inte alltid. Och hur det då kan vara, kan skapa funderingar – i detta fall hos svägerskans lilla dotter! Så klokt, då är man medveten om att inte alla har det lika bra.

Först av allt i denna ”serie” vill jag berätta om två ytterligheter. Den ena utspelar sig i fäbod i Höga Kusten. Vi kom dit i vår båt och skulle övernatta vid bryggan. De första vi mötte var tyska turister, som tältade där. De satt och metade, skulle dra upp sin middag… Och när vi kom hade de just ordnat detta – de hade en god fångst av – mört! Usch och huvva, tänkte vi, men smaken är som baken… Vi åt nåt annat vi, korv eller så. Nästa morgon infann sig de basala behoven framöver, och vi tänkte uppsöka fäbodens dass. Vi ville inte använda toan i båten, en porta-potti. I samlad tropp gick vi upp till dasset och öppnade dörren för att inspektera. Ve och fasa! Här kom 450 000 flugor farande emot oss! Rakt mot oss ifrån en hög exkrementer som vällde upp ur sittringen på dasset! Här hade alltså inte tömts på länge, länge… Vi duckade, kom undan svärmen och stängde raskt dörren. Fy för den lede sa vi, och sen var vi inte nödiga längre… Vilken tur att inga foton finns från denna upplevelse!

Diametralt denna upplevelse, vill jag berätta om en annan. Jag befann mig i Stockholm tillsammans med en mycket god vän. Vi talade om att det vore väldigt fint att få bo på Grand Hotel någon gång under vår levnad… Jamen, sa Eva, vi kan i alla fall gå dit och kissa! Sagt och gjort, nästa dag när vi skulle gå på stan så planerade vi vår kissnödighet så att vi skulle vara nära Grand Hotel när den infann sig. Jodå, sånt går att planera… Hon, iklädd röd ulster, tog täten. Jag, iklädd säckig jacka gick efter. Just när vi gick in genom dörren väste hon till mig: ”Sträck på dig!” Och det gjorde jag, jag blev säkert fem centimeter längre! Vi kom igenom lobbyn, förbi de granskande gossarna som arbetade på hotellet. In till toaletten.Väl här, upptäckte jag att min älskade jacka inte längre var så fin som jag höll den för. Den var helt enkelt chanserad! Mullvadsfärgad, säckig, såg ut som nåt man förvarar potatis i. Den stack av så till den grad från inredningen på toaletten på Grand Hotell! Här fanns levande växter, porlande musik från högtalarna, marmor och klinkers överallt, kromen blänkte i kranarna. Evas ulster gjorde sig väl här, hon smalt in i miljön. Men min jacka stack av, den såg ut som nåt som katten släpat in. Lättade gick vi ut från toaletten, slank förbi bistert tittande gossar och ut på gatan igen. Fnittrande och lätt euforiska över att ha varit på Grand Hotell i sånt simpelt ärende som att ha varit kissnödiga, gick vi vidare på stan. Och så synd, att inga foton finns från denna upplevelse…

Ett annorlunda material för skapande!

Smältlim är väl inte det första man tänker på när det gäller skapande... Men det är inte en omöjlig tanke! Jag har provat att göra dekorationer till mina kort med smältlim, som jag stämplat i och sedan dekorerat med permanent dyna och/eller alcoink. Till sist som en highlight, krylonpenna i guld eller koppar.

73758-19